“РІВНЕ РАЗОМ” підтримає видання книги “Від чеського Kvasilova до рівненської громади”

«Від чеського Kvasilova до  рівненської  громади». Подарунковий сертифікат на видання книги під такою назвою в громадській приймальні «Рівне Разом» вручили його упорядниці Анні Лимич (Войнарович)  секретар Рівнеради Віктор Шакирзян та голова ГО «Рівне Разом», депутатка Рівненської міської ради по шостому виборчому округу Світлана Марчук.

    Видання вже підтримало Генеральне  консульство Чехії з одного боку, з іншого – громадська організація «Рівне Разом».

 У книзі буде зібрано інформацію про історію чеських переселенців, які внесли вагомий внесок  у розвиток Квасилова. Також буде і окремий розділ про нові сторінки селища – з моменту приєднання до Рівного. Окреме місце у книзі займатимуть історичні фото, світлини чеських родин тих часів.

    «Це важливий проект, оскільки він  дає нам можливість зафіксувати та зберегти минуле Квасилова з мешканцями якого ми разом пишемо нові сторінки вже нашої спільної історії», – розповів Віктор Шакирзян.

«Я, як депутатка від шостого округу, в який входить і Квасилів докладала та докладаю  усіх зусиль аби мешканці селища, перебуваючи у складі Рівненської міської територіальної громади,  змогли сповна розвинути свій потенціал у всіх сферах та галузях. Не останнє місце тут відіграє, звісно,  і збереження історичної спадщини Квасилова. Ні на мить не сумніваюсь, що книга авторства Анни Лимич дасть свої плоди на багато років  вперед», – вважає Світлана Марчук.

     Квасилів за своєю неповторністю тодішні дослідники називали «Волинською Прагою». Але історія селища триває. Анна Лимич знає про нього найбільше та найкраще. Вона не просто поетеса, письменниця, а й краєзнавиця та дослідниця історії рідного краю. Як зізнається староста селища Віта Кисільова,  саме у пані Анни вона вчилася пізнавати історичні довідки про Квасилів. Як результат – просто закохалася у селище.

«Важливо знати, що та культура, яку залишили по собі чехи безслідно нікуди не зникла. Вона збереглась у архітектурі окремих будинків, назвах та рецептурі страв, які квасилівчани щодня готують, можливо, ні на мить не замислюючись про їхнє чеське походження. Чехи навчили нас з глибокою шаною та повагою ставитись до могил своїх предків, своєї історії та традицій. Завжди дивувала їх глибока обізнаність з історією свого роду», –  розповіла Віта Кисільова.

    Двотомник  «Квасилів. Фрагменти історії» –  перше видання Анни Лимич про історію селища. Цій книзі дали високу оцінку українські дослідники та краєзнавці. Коли ж виникла ідея написати третій том, розповідає Анна Лимич, –  було прийнято рішення присвятити його історії Квасилова при чехах і торкнутись новітніх сторінок селища у складі вже об’єднаної територіальної громади. 

«Адже історія Квасилова продовжується і далі – цікава нова сторінка у складі об’єднаної громади. Книга спочатку повинна була мати назву «В одному серці дві країни». Але, з огляду на всі історичні перипетії, я вирішила її назвати «Від чеського Kvasilova до  рівненської  громади», – розповіла Анна Лимич.

    Як вдалося з’ясувати, у виданні буде згадка і про команду  «Рівне Разом», з якою, як розповіла авторка, чимало квасилівчан пов’язують подальший успішний розвиток селища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *